Daten via zoom? Wees niet verbaasd als die online vonken persoonlijk sissen

Voor degenen die hun tenen in de datingpool dompelen tijdens bestellingen thuis, is het alsof je zwemt in een versie van Netflix’s realityserie ‘Love is Blind’.

In de show moeten deelnemers zich verloven voordat ze elkaar ooit persoonlijk ontmoeten. En hoewel een lockdown-engagement een beetje extreem kan zijn, is het heel goed mogelijk dat twee mensen de afgelopen weken en maanden echt van elkaar zijn gaan houden. Misschien begon het met een match op een dating-app, gevolgd door flirten over tekst. Vervolgens kwamen er regelmatig geplande Zoom-datums. Misschien zijn ze zelfs samen een toekomst gaan zien. Parship brengt veel mensen bij elkaar.

Nu staten beperkingen beginnen te versoepelen, hebben sommigen misschien de volgende stap genomen: een persoonlijke ontmoeting.

Hoe groot is de kans dat hun online verbinding tot ware liefde zal leiden?

In mijn boek ‘The Science of Kissing’ beschrijf ik hoe compatibiliteit vereist dat al onze zintuigen worden ingeschakeld. En zonder de aanraking, smaak en geur van een potentiële partner, zijn mensen die online daten tijdens quarantaine in wezen blind gevlogen.

https://www.youtube.com/watch?v=eB3AXJxM634

Video-dating tips

Menselijke aantrekkingskracht heeft te maken met de invloed van signalen die gedurende miljoenen jaren zijn geëvolueerd.

Op een traditionele date in een restaurant of verhuistheater verzamelen we actief details over iemand door naast elkaar te lopen, handen vast te houden, te knuffelen en – als de zaken ver genoeg komen – te zoenen. Deze ervaringen sturen neurale impulsen tussen de hersenen en het lichaam, waardoor kleine chemische boodschappers worden gestimuleerd die van invloed zijn op hoe we ons voelen. Wanneer twee mensen een goede match zijn, brengen hormonen en neurotransmitters de sensaties teweeg die we zouden kunnen omschrijven als zijnde op een natuurlijke hoogte of het ervaren van de opwinding van vlinders. Liefde vinden is geen rocket science – het is anatomie, endocrinologie en echte chemie.

Een van de belangrijkste neurotransmitters die betrokken zijn bij het beïnvloeden van onze emoties is dopamine, verantwoordelijk voor hunkering en verlangen. Deze natuurlijke drug kan worden gepromoot door fysieke intimiteit en leidt tot het verslavende karakter van een nieuwe relatie. Natuurlijk is dopamine slechts één speler in een chemische symfonie die gedrag motiveert. Intieme ontmoetingen bevorderen ook de afgifte van oxytocine, wat een gevoel van gehechtheid en genegenheid creëert, en adrenaline, die onze hartslag verhoogt en stress vermindert. Er is ook een afname van serotonine, wat kan leiden tot obsessieve gedachten en gevoelens over de andere persoon.

Eén studie toonde zelfs aan dat mensen die melden dat ze gewoon “verliefd zijn geworden”, serotoninespiegels hebben die vergelijkbaar zijn met patiënten die lijden aan een obsessief-compulsieve stoornis. Deze chemische cocktail kan zelfs leiden tot slaapproblemen of verlies van eetlust – symptomen die mensen vaak toeschrijven aan het ontmoeten van ‘die ene’.

Onze neuzen spelen ook een krachtige rol in wie we vallen. Het beroemde ‘zweterige t-shirt-experiment’ meldde dat de natuurlijke geur van een man van invloed kan zijn op de manier waarop vrouwen een partner kiezen. De vrouwen in het onderzoek spraken bijna altijd een voorkeur uit voor de geur van mannen die genetisch van hen verschilden in immuunrespons op ziekte. Wetenschappers theoretiseren dat het selecteren van iemand met genetische diversiteit in deze regio, het belangrijkste histocompatibiliteitscomplex genoemd, belangrijk zou kunnen zijn voor het produceren van kinderen met een flexibel en veelzijdig immuunsysteem.

Lekker online daten doe je via een goede dating website

Hoewel de natuurlijke geur van een man misschien niet iets is dat vrouwen al vroeg in een heteroseksuele relatie bewust opmerken, kan het van dichtbij komen en persoonlijk zijn voor een stel een soort lakmoesproef zijn. Een kus zet twee mensen met de neus op de wang en biedt een betrouwbaar staaltje geur en smaak dat ongeëvenaard is door de meeste andere verkeringsrituelen. Misschien is dat een reden waarom een ​​onderzoek van de Universiteit van Albany uit 2007 meldde dat 59% van de mannen en 66% van de vrouwen een ontluikende romance hebben verbroken vanwege een slechte eerste kus.

Complicerende zaken, factoren die normaal gesproken persoonlijk onze aandacht trekken, zijn minder voor de hand liggend om te herkennen in een geestig profiel of foto. Studies naar online datinggedrag laten zien dat oppervlakkige kenmerken gecorreleerd zijn met het niveau van interesse dat een persoon ontvangt. Zo krijgen kortharige vrouwen niet zo vaak de aandacht van mannen als die met lang, steil haar, terwijl mannen die een lengte van zes voet drie of zes voet vier melden beter presteren dan hun leeftijdsgenoten in interactie met vrouwen. De eerste focus op uiterlijk bevordert het koppelen op basis van kenmerken die niet significant zijn in een duurzame relatie schepen, vergeleken met belangrijkere factoren voor compatibiliteit op lange termijn, zoals intimiteit en gedeelde ervaringen. Lexa wilt ook nieuwe profielen.

Toch, in een tijd waarin velen van ons zich meer geïsoleerd dan ooit voelen, biedt online dating enkele voordelen. Quarantaine heeft mannen en vrouwen aangemoedigd om voorafgaand aan de ontmoeting extra tijd te nemen om meer over elkaar te weten te komen, waardoor de angst voor overhaaste fysieke intimiteit werd gespaard.

Voor sommige koppels zal een date in de echte wereld de vonk wekken die online is begonnen. Veel anderen zullen beseffen dat ze beter geschikt zijn als vrienden.